Nu kör vi!

Nu kör vi!

Det var tyst innan men nu kunde man höra en knappnål falla i den stora salen. De två företrädarna för det kommunala utvecklingsbolaget skruvar lite på sig när 200 par ögon väntar på ett svar. ”Njae, det har vi väl inte direkt tänkt på”, svarar den ene men skyndar sig att tillägga att den här lokalen som vi befinner oss i just nu, minsann har en ramp.

I en halvtimme har de under ett frukostmöte målat upp visionen för den nya stadsdelen. Enkelriktade gator, breda trottoarer där människor kan mötas och gröna oaser för avkoppling och vila. Låter kanon tycker jag om det inte vore för en liten detalj. En liten detalj som inte med ett ord berörts och som jag i min enfald trott var självklart år 2010. En liten detalj jag också frågar om med ovanstående lite lätt pinsamma svar till följd. Frågan löd: ”Hur har ni tänkt kring tillgängligheten?”

Jag gick verkligen inte till det där mötet i syfte att sätta dit någon eller förlöjliga, utan blev mest häpen över att de inte ens verkat reflektera över denna del av verkligheten. Att tillgänglighet inte ens finns med i en vision för framtiden. Det är ändå 2010. Året då, enligt ett riksdagsbeslut 2002, samhället skall vara tillgängligt för alla.

De kom fram till mig efter frukostmötet. Ursäktade sig lite, tog mitt visitkort och sa att de snart skulle återkomma för att ta del av mina tankar och funderingar. Det har de tre månader senare fortfarande inte gjort så därför kommer en tanke här istället.

Hotellkedjan Scandic har en tillgänglighetskonsult som reser runt och ser till att alla hotell motsvarar en fastställd standard, vilket gjort att det nu är en dröm att rulla in på ett av deras hotell. Motsvarande kan enkelt genomföras under kommunens vingar.

Det kallas in professionella konsulter i alla möjliga sammanhang. Varför inte även inom detta område? Tillsätt en tillgänglighetsgrupp med så många olika typer av handikapp som möjligt och som inte bara är med på planeringsstadiet utan också får mandat att godkänna utförda anpassningar. En investering som kommer betala sig fortare än kvickt och som dessutom kan hjälpa till att profilera staden Göteborg.

Utmana resten av landet med en ny vision. Visionen av den tillgängligaste staden i Sverige.

Konkurrensen är inte direkt mördande.