Lite perspektiv är ju aldrig fel…

Lite perspektiv är ju aldrig fel…

Innan du avger eventuella nyårslöften och sätter upp mål inför det nya året tycker jag du skall läsa nedanstående blogginlägg som jag skrev i somras. När jag tittar på statistiken för mina inlägg är detta det minst lästa men samtidigt kanske det viktigaste jag skrivit under året. Därför väljer jag att publicera det igen.

Leva med eller i sina begränsningar.

Jag kan ibland bli lite trött på budskap i stil med: ”Det finns inga begränsningar för vad du kan åstadkomma”, ”Du kan bli vad du vill” osv. Självklart är det bra att ha drömmar och mål men vad händer om man låter hela tillvaron tas upp av dem? Att övervinnandet av en begränsning tar för stor plats.

Att vi alla har begränsningar i tillvaron är väl inte direkt någon nyhet. I stora drag ser de dessutom ganska lika ut. De flesta har inte obegränsat med pengar. De flesta har en familj och vänner att ta hänsyn till. De flesta har inte de fysiska förutsättningarna för att bestiga Mount Everest osv. De här begränsningarna sätter upp ramarna för vår tillvaro och det är i den tillvaron vi ska leva och försöka trivas i. Att då ha rätt förhållningssätt till sina begränsningar är otroligt viktigt.

Vad är rätt förhållningssätt? Jag vet människor som har alla möjligheter i världen att leva ett fullgott liv men som ”snöat” in på en begränsning i tillvaron. En begränsning som blivit så central att de faktiskt gjort sig olyckliga på grund av den. Och ännu värre. De har blivit bittra.

Den mest uppenbara begränsningen i mitt liv är naturligtvis min fysiska begränsning i form av ett handikapp. Att hitta ett förhållningssätt till denna begränsning har varit en stor utmaning men utmynnade efter ett antal år i följande grundfilosofi: ”Jag lever med ett handikapp, inte i ett handikapp.” Skillnaden i ord är hårfin men som inställning monumental.

Rent konkret innebär det att jag inte bara definierar mig utifrån mitt handikapp eftersom jag är så mycket mer. Jag är pappa, make, bror, son, vän, civilekonom, föreläsare, sportnörd osv ….. och handikappad. Visst, ibland tar handikappet hela min uppmärksamhet men det gör även min dotter eller mitt jobb. Att ibland ta ett steg tillbaka och se att tillvaron består av så mycket mer än det man är fokuserad på just nu är väldigt nyttigt och minskar risken för att man blir en av de där ”insnöade” människorna.

Så frågan till dig är nu: Lever du i eller med dina begränsningar?
Bloggen tar nu julledigt och återkommer i mitten av januari.

God Jul & Gott Nytt År!