Läsarkraft

Läsarkraft

Lasarkraft-1508

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÖR KÄRLEKEN TILL MIN SYSTER

Min lillasyster avled på Annandag Jul 2015. Hon blev 59 år.

Som 18-åring drabbades hon av den progressiva kroniska inflammationssjukdomen Rheumatoid Arthritis. En av de mest aggressiva formerna av reumatism som finns och som bland annat ”äter upp” ledvätskan kring lederna och förstör alla inre organ. Successivt får det hela kroppen att krokna och sjunka ihop när kotorna och lederna trycks samman, med obeskrivbara smärtor som följd. Operationerna avlöste varandra genom åren i ett försök att räta ut de komprimerade lederna, men när hon var tjugo, var hon redan märkt av sjukdomen. När jag fick reda på att hennes njurar så småningom skulle sluta fungera var det enkelt att lova henne en av mina. Vi var båda då i tjugoårsåldern.

Åren gick och för mig blev livet turbulent, roligt, spännande, friskt och magiskt. Medan syrrans sjukdom eskalerade. Demolerade hela henne. Nya höftleder av titan opererades in, nya armbågsleder, sneda fotleder rätades ut med hjälpa av titanskruvar som borrades rätt igenom foten, fingrarnas leder sjönk ihop och kroknade, nacken stelopererades och käkleden fixerades. Ett par gånger fick hon blodförgiftning men överlevde mirakulöst. Hon mer eller mindre levde på starka värkmediciner.

Men en sak kunde sjukdomen inte bryta ner. Hennes livsvilja. Hon blev en renlevnadsmänniska, vegetarian och njurarna höll sig konstant på en bra nivå under många år. Men så en dag ringde telefonen. Det var dags att införliva löftet jag givit henne 30 år tidigare.
—————————
Läs den starka fortsättningen här: https://www.poeter.se/Medlem?author_id=55106&current_page=2