En kärleksfull strategi

En kärleksfull strategi

”Nej, det blev skitäckligt igen!” Hon nästan studsar av frustration och uppgivenhet efter att ha tagit ett sista smakprov. Vid köksbordet sitter killen hon nyss flyttat ihop med och försöker komma på något uppmuntrande att säga samtidigt som han vet att det inte är så illa som det låter.

Scenen skall upprepas i princip varje helg det närmaste året men han har bestämt sig. Till och med lagt upp en strategi för att lyckas. Strategin, som han själv tycker är genialisk, innehåller bara två punkter: 1. Att alltid ge konstruktiv kritik med betoning på det positiva. 2. Att alltid avsluta med en puss och titta henne i ögonen när han säger tack.

Hon bodde i ett studentrum när de träffades med väldigt begränsade möjligheter till att laga mat men intresset för matlagning fanns där. Det var bara kunnandet och självförtroendet som fattades. Två mycket påverkbara faktorer.

När han tänker tillbaka på den där perioden kan han inte påminna sig om att maten någon gång var oätlig. Visst, det fanns gånger då det inte smakade så mycket eller inte var perfekt tillagat men det var han ju mentalt förberedd på. Naturligtvis blev hon medveten om den genomskinliga strategin efter ett tag men istället för att be honom sluta, lät hon honom hållas och det blev en tyst överenskommelse. Hon lagade och han stöttade.

Idag, nio år senare, är hon min hustru och mästerligt duktig på att laga mat. Jag är stolt över att ha bidragit till det. En strategi som innehöll två små enkla punkter hjälpte till att hålla henne på spåret. Två små enkla punkter hjälpte till att bygga upp ett självförtroende avseende matlagning som numera är ramstarkt. Två små punkter jag verkligen tycker du skall testa på någon som behöver det.

Ps Trots att strategin inte behövs längre utövar jag fortfarande punkt nummer två efter varje helgmåltid. Men det är mest för att det är gôtt!