Debatt eller diskussion?

Debatt eller diskussion?

debattdiskussion

Det är rutinerade rävar jag skall debattera med men jag har förberett mig ordentligt. I logen innan småpratar vi och jag inser snart att jag kommer få jobba hårt för att få ned debatten till det personliga plan som jag vill debattera utifrån. Jag har full förståelse för den distans de måste lägga mellan sin privata och offentliga personlighet men skall man få till någon form av riktig debatt på temat frihet måste de privata åsikterna lysa igenom. Använder man bara svepande formuleringar är det liksom kört från början. Hoppas att de antar utmaningen.

Innan det är dags att äntra scenen håller ”spokenwordartisten” Lennart Bång ett inledande anförande där han i rask takt betar av i princip alla aspekter kring frihetsbegreppet som går att komma på. Han gör det grymt bra och med stor inlevelse vilket förhoppningsvis skall öppna upp för ett öppenhjärtigt samtal senare.

En underhållande timme

Det blev en rolig och underhållande timme i den fullsatta lokalen (700 pers?). Mian drog väl flest skratt när hon beskrev att frihet för henne skulle vara att få röra sig fritt överallt. Men att hon fått välja bort nudistbadet på Älgö på grund av nyfikna män med erigerade penisar. Mark vandrade som vanligt omkring i sin mysbubbla och spred mänsklig värme. Jans kombination av pondus med glimten i ögat var häftig att få uppleva på nära håll.

Mitt bidrag till debatten blev i form av några reflektioner av vad frihet är just för mig utifrån mina begränsningar i tillvaron. Utan att lägga några värderingar i det (jag har ju ingen offentlig personlighet att ta hänsyn till ännu) så var jag utan tvekan den som var mest personlig under debatten. Att jag sedan fick in några hugskott på Mark, där jag fick honom att framstå som en man med obegränsad tillgång till pengar, är jag väldigt nöjd med.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att ämnet var svårt att få till en riktig debatt om. Publiken verkade ändå nöjd och gav stående ovationer efteråt. Själv lämnade jag scenen med en go känsla i magen och sugen på fler debatter.

debattdiskussion2