Läsarkraft

Läsarkraft

Lasarkraft-1602

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Året var 1969 då där var en grabb som föddes på Malmös BB. Han fick växa upp på Nydala/Hermodsdalsområdet som är lite av ett getto där det finns väldigt mycket destruktivitet. Den grabben fick växa upp med sina två äldre syskon och ensamstående mamma då hans mamma och Pappa skilde sig då han 2½ år gammal. De som präglades i uppväxten var en hård uppfostran och där fanns inte så mycket man kunde begära att få utan man fick glädja sig med hela och rena kläder och mat på bordet och inga större extravaganser mer än till jul och födelsedagar..

Då denna grabben hade växt upp lite till en 9 års ålder gjorde han sin första kriminella handling som då blev ett inbrott i en kiosk där han och hans kompis stal godis. Dom hade övat en hel vecka på hur dom skulle slå i sönder rutan så ljudlöst det bara gick. Sagt och gjort så föddes där en nyfikenhet till att stjäla saker vilket innebar att det blev fler brott. Detta föranlade till att det började spåra ut med rökning m,m vid 9-10 års ålder.

Det den här grabben även fick lära sig var mycket om att man kunde driva fram mycket med aggrisivitet och våld vilket blev att man var ett gäng som sammlades och gjorde upp de vi kallade för ”gårdakrig”. Det innebar att man krigade mellan olika gårdar där man antingen fick rejält med stryk eller gav ordentligt med stryk. Hela den tiden byggdes på massa destruktiva och ogenomtänkta handlingar som gav konsekvenser även från dom äldre syskonen som lärde den här grabben med att man löste det mesta med att få sig en omgång.

Vid 12 års ålder så hade mamman gift om sig som resulterade i att man fick en annan syn på livet där man fick lära sig att våld var inget man löste problem med men det var så inrotat i huvudet på denna grabben. Mamman och styvpappan samt denna ärrade grabben flyttade till västerbotten där det var relativt lugnt på den destruktiva beteendet men det accelererade ganska snabbt då han rotat sig. Det börjades med droger, sniffning, alkohol samt kriminella handlingar så som inbrott och bilstöld och olovliga körningar o.s.v

De blev hämtingar på polistationen m,m….
Efter några år så var familjen tillbaka till ”brottsplatsen” skåne där den grabben som det skrivs om sona för sina misstag där han fick gå om gymnasiet. Väl klart med detta så flyttade han raskt hemifrån ganska snabbt efter skolans slut och där tog det ny fart igen med alkoholen som resulterade i att omgivningen drog sig för att umgås samt att där kom två barn till världen. Allting var fullständigt upp och ner där konsekvenserna bara hade ökat och man forstog ingenting om varför….

1993 så hade den här grabben fast jobb på en större verkstad där alla blev kallade till ett informationsmöte vad de gäller alkohol m,m.
Där stog en man och berättade om sitt liv vilket resulterade i att den här kraschade grabben började känna obehagskänslor och paranoja över att dom hade riggat detta för att dom kommit på hur han hade det.

Något som den här grabben fastnade för som sades under mötet var de här med socialt drickande…. Efter en veckas funderingar så tog han sig mod till att gå och fråga företags sköterskan vad han egentligen menade med socialt drickande. Då fick han förklarad en del statistik om hur mycket en ”normal” människa kunde dricka innan den blev berusad. Detta blev en följdfråga som löd: Hur mycket dricker du? Med en gång gick denna grabben än en gång till i försvar och med en direkt bortförklaring om att jag dricker inte mer än andra i min ålder…. Och då blev sköterskan nyfiken på hur mycket de var… Då fick hon till svar: ett hel rör på fredagen och ett på lördagen och en kvarter på söndagen så man kunde landa så man kunde jobba på måndagen.

Då tog de fart i bygget än en gång till där den här grabben erbjöds behandling och återigen gick han i försvars ställningen med att säga att ääähhh de är väl inget farligt…Skriv ut antabus till mig så blir de bra. Så antabus blev utskrivet och det var företaget som gav det på givna tider. Efter ca 2 veckors nykterhet så hade den här grabben varit oerhört sjuk och liggandes som i en brutal influensa där all skit skulle gå ur kroppen… Men det ingen fattade och inte grabben som denna berättelsen handlar om var att han gick och belönade sig med att röka stora mängder hasch och hade inställningen med att det var ju alkoholen som var de stora problemet inte haschet då han tog antabus för att inte dricka….
Efter ett tag så kom personalchefen och drog av en duning till om att den här grabben skulle in på behandling… Efter mycket övertalan så gav han med sig att åka dit på ett studiebesök.
Väl kom dom dit och där stog denna mannen som hade berättat om sitt eget liv som även var en nykter alkoholist och välkomnade dom.

Väl sittandes där ganska likgilltig för att försöka få tyst på personalchefen m,m så fick den här grabben sig en rejäl verbal omgång om konsekvenser så som för tidig död, sjukdomar, socialt utlslagenhet m,m så gick denna nedbrutna grabb där ifrån med insikten att hit ska jag. Det tog inte många dagar förrän han satt där på behandlinghemmet och blev fullständigt pulviriserad av allt där dom bröt ner han fullständigt för att sedan byggas upp på nytt. Efter 29 dagars behandling var det dags att åka hem och för första gången så kände den här grabben en rädsla. En rädsla som var obeskrivlig, tankar som var ska jag ta vägen, vem kan jag lita på, o.s.v Väl hemma så tickade klockan och det första nyktra året var ganska knakigt med mycket osäkerhet och försök att gå på mycket möten för att träffa gämlikheter.

Då kom första motgången med seperation, månaden efter dog hans biologiska pappa, mordhot och inkörd på psyket och då var det tillbaka igen i träsket där han körde ett riktigt generalrace i drogerna och alkoholens värld och ändå var han ensamstående med två barn. Då kom socialen i en raket fart och gav mig ultimatum om min existens som försörjande ensamstående pappa eller så fick dom inte komma hem. För en gång skull fattade han sitt andra kloka beslut med att aktivt jobba med sig själv och ta sin nykterhet på allvar och inte som en självklarhet.

Tiden har nu gått och den här grabben har förstått att vara nyketer är en sak men att vara nykter och drogfri är något helt annat. ÄR man bara nykter så är man väldigt sårbar och lätt för att falla tillbaka men att vara nykter och drogfri innebär att då kommer belöningarna och livskvalitén.

Den livskvalitén den här grabben har idag är att han bor i västerbotten igen, med en underbar fru och hennes 2 barn och en massa djur som alltid är en positiv länk i människors utveckling samt att den här grabben berättelsen handlar om får jobba med ungdomar för att hjälpa dom med att satsa på utbildningar och kompetens.

Så idag har den här grabben varit nykter och drog fri i 20½ år och har livskvalité som inte går att köpa eller få utan han har jobbat till sig detta med egna händer.

Den grabben detta handlar om är mig och jag heter Jörgen.